Ενιαίο Μέτωπο του Ευρωπαϊκού Νότου

O Mr Euro ζητά μέτωπο κατά Βερολίνου

 

Αν το Βερολίνο επιμείνει στην λιτότητα και το ευρώ διαλυθεί, η Γερμανία δεν θα πουλήσει ούτε μια Mercedes στην Ε.Ε., προειδοποιεί ο άνθρωπος που εισήγαγε το ευρώ. Δικαίως ζητά μέτωπο υπέρ της ανάπτυξης από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία γράφει ο Α. Έβανς-Πρίτσαρντ.

 

O Mr Euro ζητά μέτωπο κατά Βερολίνου

 

O Ρομάνο Πρόντι απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία ενός κοινού μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας απέναντι στο Βερολίνο, γεγονός που σύμφωνα με τον Άμπρουζ Έβανς-Πρίτσαρντ αντανακλά μια σταδιακή αλλαγή στάσης στις χώρες αυτές.

“Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πρέπει να χτυπήσουν τις γροθιές τους στο τραπέζι, αλλά δεν το κάνουν γιατί αυταπατώνται πως μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους” δήλωσε ο κ. Πρόντι σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Quotidiano Nazionale.

Αν η Γερμανία επιμείνει στην επιβολή της υφεσιακής πολιτικής στην Ευρώπη και το ευρώ διαλυθεί, με μια συναλλαγματική ισοτιμία στο Βορρά και μια στο Νότο, τότε η Γερμανία θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα, προειδοποίησε ο κ. Πρόντι.

“Η συναλλαγματική της ισοτιμία θα διπλασιαστεί και δεν θα πουλήσει ούτε μια Mercedes στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί βιομήχανοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι μικρές αλλαγές που δεν αρκούν για να βάλουν τέλος στην κρίση” σημείωσε.

Σημειώνεται πως ο Ρομάνο Πρόντι ήταν ο πρωθυπουργός που προετοίμασε την Ιταλία για την νομισματική ένωση τη δεκαετία του 1990 και προχώρησε ως πρόεδρος της Κομισιόν στην εισαγωγή του ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ στην Daily Telegraph, το γεγονός ότι ο “κύριος ευρώ” της Ιταλίας υιοθετεί μια τόσο επιθετική στάση έναντι του Βερολίνου αντανακλά τις τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην “Λατινική Ευρώπη”.

Ο αρθογράφος της Telegraph υπογραμμίζει ότι ο κ. Πρόντι υποστήριξε ορθά στη συνέντευξη του πως τίποτα δεν θα αλλάξει από την δημιουργία ενός “μεγάλου σχηματισμού” στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί έχουν εμμονή με τον πληθωρισμό όπως οι έφηβοι με το σεξ

“Η κοινή γνώμη της Γερμανίας έχει πειστεί ότι οποιαδήποτε τόνωση για την ευρωπαϊκή οικονομία αποτελεί αδικαιολόγητη βοήθεια για τον «ανεύθυνο» Νότο” επισήμανε ο κ. Πρόντι. “Έχουν εμμονή με τον πληθωρισμό όπως οι έφηβοι έχουν με το σεξ. Δεν καταλαβαίνουν ότι το πραγματικό πρόβλημα σήμερα είναι ο αποπληθωρισμός, όπως λέω εδώ και ένα χρόνο” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίτσαρντ εκεί βρίσκεται η ουσία του ευρωπαϊκού προβλήματος. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι «μανιωδώς» περιοριστικές γιατί κάθε απόφαση λαμβάνεται με βάση υπολογισμούς της θεωρίας των παιγνίων, την πεποίθηση του Βερολίνου ότι οι Νότιοι θα κλέψουν αν δεν ασκηθεί πάνω τους ασφυκτική πίεση.

Το παιχνίδια αυτό παίζει και η ΕΚΤ, σημειώνει ο κ. Πρίτσαρντ. Όπως τονίζει δεν είναι πλέον μια κεντρική τράπεζα, αλλά ένας μοχλός άσκησης πολιτικής πίεσης. Η ΕΚΤ δεν προσπαθεί καν να επιτύχει τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό.

Ο κ. Πρίτσαρντ επικαλείται έκθεση που δημοσίευσε το 2013 η Richmond Fed και στην οποία σημειώνεται ότι:

“H EKT πρέπει να αρχίσει να αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι μόνο διαρθρωτικά. Πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί την νομισματική πολιτική ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να δώσει τέλος στην πολιτική συρρίκνωσης”

Όπως γράφει ο κ. Πρίτσαρντ ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάψει να λειτουργεί αποτελεσματικά και υπακούει μόνο στις εντολές της Γερμανίας.

“Σήμερα υπάρχει μόνο μια χώρα που έχει την εξουσία, η Γερμανία” τόνισε ο κ. Πρόντι.

Αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ

Παράλληλα, ο κ. Πρόντι υπογράμμισε πως είναι προφανές εδώ και καιρό ότι η Ιταλία δεν μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της στις παρούσες συνθήκες. “Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αυξάνεται για τρία χρόνια παρά την λιτότητα. Είναι μια αποτυχημένη πολιτική” ανέφερε.

Οι παρατηρήσεις αυτές πηγαίνουν και πάλι στην καρδία του προβλήματος, υποστηρίζει ο κ. Πρίτσαρντ. Η Ιταλία είναι ένας δημοσιονομικός άγιος, η μόνη μεγάλη χώρα που έχει σχεδόν μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για πάνω από 7 χρόνια και το 2013 σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται.

Αυτό οφείλεται καθαρά στον παρανομαστή του ΑΕΠ. Η συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ έχει αναγκάσει την Ιταλία να εξυπηρετεί ένα τεράστιο χρέος σε μια συρρικνούμενη οικονομική βάση. Πρόκειται για μια κλασσική παγίδα χρέους – αποπληθωρισμού όπως περιγράφηκε από τον Ίρβινγκ Φίσερ το 1993, υπογραμμίζει ο κ. Πρίτσαρντ.

Ο κ. Πρόντι υποστήριξε πως πρέπει να αλλάξει η συνθήκη του Μάαστριχτ και το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα. “Είναι ηλίθιο που δεν έχει αλλάξει για είκοσι χρόνια. Ένα έλλειμμα 3% έχει νόημα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σε άλλες πρέπει να είναι μηδέν και σε άλλες 4% ή 5%” επισήμανε.

Το Βερολίνο όμως αντί να αναθεωρήσει την συνθήκη του Μάαστριχτ προχώρησε στο ακόμα πιο ηλίθιο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, παγιδεύοντας την Ευρώπη σε είκοσι χρόνια αποπληθωρισμού και ύφεσης, σημειώνει ο κ. Πρίτσαρντ.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Γερμανία ότι ζει στη «χώρα των θαυμάτων» και πιστεύει ότι μπορεί να έχει εμπορικό πλεόνασμα 7% με πληθωρισμό κοντά στο μηδέν χωρίς την ίδια ώρα να εμποδίζει την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Μια οικονομική πολιτική “Abenomics” για την Ευρώπη

Ο αθρογράφος της Daily Telegraph υπενθυμίζει πως υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα πρέπει μαζί με την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία να αποκτήσουν μια ενιαία στρατηγική. “Μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν από κοινού την πολιτική τους δύναμη για να επιβάλλουν μια δημοσιονομική και νομισματική επεκτατική στρατηγική στην ΕΕ, ένα Abenomics για την Ευρώπη” επισημαίνει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η πρωτοβουλία για ένα κοινό μέτωπο ενάντια στο Βερολίνο πρέπει να προέλθει από την Γαλλία.

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν δείχνει μέχρι σήμερα έτοιμος για μια τέτοια πρόκληση, αλλά η αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ και η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση του μπορεί να τον αναγκάσουν να γίνει πιο αποφασιστικός.

“Η Γερμανία μπορεί να ανακαλύψει σε μερικά χρόνια ότι ένας πληθωρισμός 3% και ένα μικρό «μπουμ» δεν είναι τελικά τόσο επώδυνα. Αλλά δεν μπορεί να δεχτεί το αποτέλεσμα αυτό, η πόρτα της εξόδου είναι ανοιχτή. Μπορεί να βγει από την νομισματική ένωση” καταλήγει.

Πηγή

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s