Stop Blaming Greece!

Γράφτηκε το Σεπτέμβρη του 2011 αλλά παραμένει άκρως επίκαιρο.

Η μετατροπή κάποιου σε αποδιοπομπαίο τράγο είναι μια πανάρχαια κοινωνική διαδικασία. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει για την Ελλάδα και ίσως να είναι μη αναστρέψιμη πλέον ό,τι και να κάνουμε. Είναι προφανές ότι σε λίγο, ακόμη και οι τυφώνες στην Καραϊβική θα αποδίδονται στους «κακομαθημένους Έλληνες». Η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην παρούσα κυβέρνηση και αν κανείς σκεφτεί τι σημαίνει αυτό για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές Ελλήνων, αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας. Όταν σε συνέργεια με την Τρόικα η «ελληνική» κυβέρνηση των ναρκίσσων (“μαζί τα φάγαμε”), των ιταμών εκβιαστών (εισπράξεις φόρων μέσω της ΔΕΗ) και των εχθρών της δημοκρατίας (“οι εκλογές είναι καταστροφή”) υιοθετεί τέτοιες απόψεις κατά το δοκούν και βολεύεσθαι, ευτυχώς που ενίοτε δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και άρθρα σαν και αυτό:

«Ήρθε η ώρα οι δημοσιογράφοι να ανακαλύψουν μια νέα αφήγηση για να “εξηγήσει” τι συμβαίνει στα χρηματιστήρια. Αν δούμε την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η ανησυχία των επενδυτών για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία υποτίθεται ότι προκάλεσε πτώση του Dow Jones Industrial Average κατά 738 μονάδες και της συνδυασμένης κεφαλαιοποίησης της αγοράς του συνόλου των εισηγμένων στις ΗΠΑ κατά 865 δισεκατομμύρια δολάρια! Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι η αιτία, όταν το συνολικό δημόσιο χρέος στην Ελλάδα (συνυπολογίζοντας το δημόσιο χρέος) ανέρχεται στο ύψος των 393 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Δεν βγαίνει κανένα νόημα, ακόμα και αν το χρέος στην Ελλάδα οφειλόταν εντελώς σε τράπεζες των ΗΠΑ!
Επίσης, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, από τα υψηλά της αυτή την άνοιξη, έχει χάσει περίπου 2,5 τρις δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Και εδώ, ο κύριος ύποπτος είναι η ανησυχία για την κατάσταση του χρέους της Ευρώπης. Ωστόσο, τα $ 2,5 τρις είναι πάνω από δύο φορές το συνδυασμένο συνολικό χρέος της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τις τρεις χώρες των PIIGS που θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες για αθέτηση υποχρεώσεων.
Γιατί, τότε, πολλοί σχολιαστές εξακολουθούν να εμμένουν στην αφήγηση ότι φταίει η κατάσταση του χρέους της Ευρώπης; Επειδή είναι μια βολική και εύκολη εξήγηση, ειδικά δεδομένου ότι η συμπεριφορά της αγοράς φαίνεται εντελώς ανεξήγητη. Πόσοι από μας έχουμε τα κότσια να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε γιατί η αγορά πήγε προς τα πάνω ή κάτω; Οι επενδυτές πρέπει να αφήσουν την Ελλάδα να αναπαυθεί εν ειρήνη. Η χώρα έχει αρκετά προβλήματα από μόνη της, ακόμη και χωρίς να της ζητηθεί να αναλάβει την ευθύνη και για τα δικά μας.»
Mark Hulbert, MarketWatch
Αν το τραβήξω λίγο παραπέρα, έχω τη γνώμη ότι η χρεοκοπία δεν θα γίνει όσο δεν μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιους. Θα γίνει λίγο πριν και εφόσον καταρρεύσει η ΕΕ ή κάποιος μεγάλος, ώστε να πουληθεί επικοινωνιακά στους χαχόλους ανά τον πλανήτη (τι νομίζετε, μόνο εμείς έχουμε τέτοιους;)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s